- Basilika -
|
Latinskt
Namn: |
Ocimum Basilicum ´Yemenite´ |
Växtgrupp: |
Perenner. "Kryddväxter". |
Härdighet: |
Härdig till ca 5 + grader . |
Höjd: |
30 – 40 cm. |
Växtläge: |
Soligt. |
Blomfärg: |
Blå. Finns i andra
färger. |
Blomn.Tid: |
Sommar - höst. |
Bladfärg: |
Grön. |
Doft: |
Massor...
|
Jordförhållande: |
Väldrenerad. |
|
Kommentar:
Vedartad växt. 1 årig. Klipp
grenarna vid skörd. Blir kraftigare efter hand. Ska vara köldtålig och det verkar den verkligen vara. Smaken är finfin basilikasmak. Kan bara förökas
med sticklingar.
Användning:
Kött, Fisk,
Skaldjur, Fågel, Grönsaker, Pasta och Pesto. Fryses,
ej torkning.!
Basilikan
är en smaksättare i Chartreuse. Basilikaoljan används inom
parfymindustrin. Passar i all sorts mat, oumbärlig i det italienska och
provensalska köket. Förslagsvis vinäger, ättika, såser, tomater,
paprika, auberginer, fiskrätter, kötträtter, äggrätter, skaldjur,
sallader, soppor, te och smaksättning i korv och pastejer. Placera en
basilikaplanta i köksfönstret så håller den flugorna borta.
- Tillbaka till Kryddor - |